Ливърпул постла тюркоазен килим за старта на Евровизия

Участниците в тазгодишното 67-о издание на песенния конкурс „Евровизия“ бяха посрещани в Ливърпул с официална церемония, състояла се в неделя вечерта, предадоха Ройтeрс и Пи Ей мидия/ДПА.

Събитието беше наречено „Тюркоазеният килим“ – вариант на традиционния за подобни форуми червен килим.

Британският град е домакин на форума от името на миналогодишния победител – Украйна, където не е безопасно да се проведе „Евровизия“ заради руското нашествие.

Церемонията за посрещането беше поверена на олимпийската състезателка Сам Куек и на украинския водещ Тимур Мирошниченко, а всички 37 изпълнители се появиха на тюркоазения килим, за да приветстват града домакин, отбелязва Пи Ей мидия/ДПА.

Почитателите на „Евровизия“ се наредиха от едната страна, развявайки знамена и шалове в подкрепа на своите страни.

Певицата Моника Линките, която ще представя Литва в конкурса, каза, че за нея е чест да участва, въпреки че усеща „голяма тежест върху раменете си“. Тя ще изпълни песента „Stay“ на полуфинала в четвъртък.

Латвийската банда „Съдън лайтс“ отдаде почит на най-известната ливърпулска музикална група „Бийтълс“. Членовете й се появиха на тюркоазения килим с тоалети като тези, носени от „Бийтълс“ на обложката на албума „Abbey Road“.

Първият полуфинал на конкурса е на 9 май, вторник, а вторият – на 11 май, четвъртък. Победителят в песенния конкурс „Евровизия“ ще стане известен на 13 май.

Още по темата

Избор на редактора