Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.

В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В българската делегация във Вашингтон влизат още министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

По време на срещата се очаква да бъдат взети решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, както и по отношение на задълбочаването на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион.

В рамките на срещата ще се проведе церемония, с която ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от основаването на пакта, която ще подчертае значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна./БНР

Четете още

Избор на редактора