Лидерите на ЕС ще гласуват най-важните постове

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС пристигат днес в Брюксел за първо официално заседание след изборите за Европейски парламент в началото на юни.

На срещата на върха ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, с когото лидерите ще обсъдят засилването на военната помощ за Украйна и използването на печалбите от замразени руски активи.

България е представена на срещата от служебния премиер Димитър Главчев.

На форума лидерите на страните от ЕС трябва окончателно утвърдят разпределението на най-важните позиции в евроинституциите. Според постигнатата предварителна договореност Урсула фон дер Лайен ще получи втори мандат начело на Европейската комисия, за следващ председател на Европейския съвет ще бъде определен бившият португалски премиер Антониу Коща, а за върховен представител на ЕС по външната политика – естонският премиер Кая Калас.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати писмо до участниците в срещата, в което отбеляза, че се предвижда да бъде обсъден стратегическият дневен ред на ЕС за следващите пет години.

Предвижда се участниците да обсъдят началото на преговорите за присъединяване към ЕС на Украйна и Молдова, съобщава offnews.bg.

Четете още

Избор на редактора