Литва спря водката на Калининград

Алкохолът (както и всички химикали на алкохолна основа) от тази сутрин са забранени за транзит през Литва към руския анклав Калининград, предаде Ройтерс.

Така Вилнюс разширява обхвата на забранените стоки, транспортирани през нейна територия от Русия към Калининградска област на Балтийско море. Покрай питиетата и алкохолните съставки, към анклава вече няма да се пропускат също бетон и дървени изделия. Последните – вероятно поради умението на руснаците, познато още от времето на Остап Бендер, да произвеждат т. нар. „табуретовка“.

Наложените от Литва ограничения са в изпълнение на поредния пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който влезe в сила заради продължаващата война в Украйна.

Миналия петък Москва предупреди Литва и съюза, че може да предприемат „тежки мерки, ако бързо не бъде подновен транзитът на стоки от и до Калининград“. В отговор на това Вилнюс рязко им спря водката, както и всичките й заместители.

Припомняме, че до 1946 г. този град се е наричал Кьонигсберг, бил е германски и е родно място на един от най-великите европейски философи-просветители Имануел Кант. След края на Втората световна война тази част от бивша Прусия е анексирана от СССР и немското население я напуска. Градът е наречен на името на болшевишкия функционер Михаил Калинин, известен с това, че е бил болшевишки функционер.

Четете още

Избор на редактора