Лицензираната БФШ 2022 започва дело срещу ФИДЕ

Единствената лицензирана от държавата шахматна федерация БФШ 2022 води дело в Международния спортен арбитраж в Лозана срещу решение на ФИДЕ от провелия се през декември конгрес. Таксата вече е платена и процедурата е стартирана. Причината за спора е, че на свое заседание в средата на декември миналата година Генералната асамблея на ФИДЕ прие за свой член  нелицензираното у нас сдружение БСФШ, съобщиха от централата с изявление до медиите.

„С решението си ФИДЕ на практика отказва да признае, без каквито и да било мотиви, легитимната българска федерация, като по този начин се намеси в българския шахмат в противоречие със собствения си устав. Приетото във ФИДЕ сдружение няма право да картотекира играчи“, коментира новоизбраният председател на БФШ 2022 доц. Венета Петкова.

„С действията си ФИДЕ на практика блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от възможност да трупат международен рейтинг. Още в началото на тази година се провеждат много различни турнири, радващи се на голям интерес и масовост. Техните организатори, които са наши членове, получават от БСФШ систематичен отказ за регистрирането им във ФИДЕ за валидност за международен рейтинг. Натискът върху клубовете е огромен, а потърпевши са подрастващите таланти, които нямат възможността да повишават рейтинга си“, обясни доц. Петкова.

„Въпреки погазването на националното и международното законодателство, ние ще продължим да отстояваме интересите на нашите членове. А това са огромната част от българските клубове и състезатели. Ще обжалваме всички решения, които са в разрез със закона. Времето, енергията и средствата, които ще бъдат загубени, вместо да се вложат за развитието и просперитета на българския шахмат, са отговорност изцяло на онези, които пречат“, каза доц. Петкова.

Справедливост, любов към шахмата, единство – тези принципи ни водят в дейността ни и ни дават сила и енергия да преодоляваме препятствията, продължавайки да работим в интерес на шахматната общност у нас. Доказателство за доверието е рекордният брой клубове и картотекирани в БФШ 2022 играчи. Към момента техният брой е общо 67 клуба с 1961 шахматисти.

БФШ 2022 предприе инициатива за обединение, която беше подкрепена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на медиатор между двете страни. В средата на януари беше проведена среща с нейно участие, на която бяха ръководствата на двете организации, като от страна на БСФШ участва председателят й Милен Василев. БФШ 2022 безусловно прие предложения план за обединение, който беше посрещнат с мълчалив отказ от другата страна.

Четете още

Избор на редактора