Локдаун в родния дом на КОВИД-19. Заради… 4-има заразени

Град Ухан (Централен Китай) откъдето тръгна заразата с КОВИД-19, затваря някои бизнеси и обществения транспорт. Частичният локдаун е временна мярка и важи за район с близо 1 милион жители, предаде Ройтерс.

Заповедта е издадена, след като местните власти в квартал Цзянся са открили 2 случая по време на редовните тестове и още 2 при преглеждането на хора, които са били в близък контакт със заразата.

Така квартал Цзянся, чието население наброява над 900 000 жители, ще претърпи 3-дневни ограничения, които включват забрана на големи обществени събития и на храненето в ресторанти, затваряне на публични места за развлечения, на селскостопански пазари и на малки клиники. Освен това се спира движението на автобусите и метрото.

Жителите са призовани да не напускат района през тези три дни, а пътниците – да избягват да влизат в него.

Китай вложи огромни усилия и наложи политиката си за „динамичен нулев ковид“ като разчита на масови тестове, бързо ограничаване на бизнес дейностите и движението на хора, както и на строга карантина за заразените.

През последните 2 години китайски градове с милиони население бяха екстремно затваряни дори заради няколко десетки приносители на вируса.

Това помогна на страната да контролира заразата за разлика от по-либералната Европа. Строгите локдауни в Китай обаче навредиха сериозно на икономиката, подкопаха доверието на бизнеса и се отразиха негативно на желанието на хората да пътуват.

Четете още

Избор на редактора