Лондон арестува българин за убийство преди 24 г. в Хисаря

Българин е задържан в Лондон за убийство, извършено пред 24 г. в Хисаря, а трупът бил открит 14 месеца по-късно във фризер. Това става ясно от определение на Пловдивския апелативен съд, с което е одобрено издаването на национална заповед за задържане  на Веселин К. за 72 часа от довеждането му в страната.

Срещу Веселин К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив. Трупът на пострадалия е открит през 2001 година във фризер, изключен от електрическата мрежа, намиращ се в къща в квартал „Момина баня“ в Хисаря. От извършената тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта е настъпила около 14 месеца преди да бъде открит трупът и се дължи на множество тежки черепно-мозъчни травми в главата и лицето и порезни рани в областта на шията.

До разкритието се стигнало след сигнал на граждани за кражба във въпросната къща. При огледа разследващите открили тялото.

В къщата са намерени отпечатъци на Веселин К., който живеел у собственика на къщата. Жертвата е именно притежателят на имота.

Веселин К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. През годините досъдебното производство няколко пъти е възобновявано и прекратявано. През 2016 г. ВКП възобновява производството. Издадена е Европейска заповед за арест на Веселин К., който е задържан в Лондон. Върховният съд на Великобритания обаче е  отказал изпълнението на Европейската заповед за арест, защото у нас не е потвърдена от съда.

Сега заповедта вече е одобрена от съда, а Пловдивският апелативен съд прие, че са налице всички предпоставки за издаване на национална заповед за задържане на Веселин К. – за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че той е съпричастен към вмененото му престъпление. Налице е и опасност от укриване, предвид местоживеенето на Веселин К. в чужбина.

Четете още

Избор на редактора