Лондон: Българите шпиони отричат обвиненията

Петимата българи, обвинени, че са участвали в руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания и направлявана от укриващия се бивш член на управителния съвет на „Уайъркард“ Ян Марсалек, са пледирали днес в съда в Лондон, че са невинни, предаде Ройтерс.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени, че между август 2020 г. и февруари 2023 г. са влезли в сговор за придобиването, събирането и предаването на информация, вероятно „с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“.

По време на изслушването пред лондонския съд „Олд Бейли“ тримата мъже и двете жени са пледирали официално, че са невинни.

Русев, Иванова и Джамбазов също така отричат отделните обвинения, че са притежавали 18 броя фалшиви документи, включващи български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, обвинен в шпионаж не е пледирал.

При предишното изслушване британските прокурори заявиха, че подсъдимите са били част от организирана мрежа, която е наблюдавала и предприемала враждебни действия в полза на Русия срещу определени цели, включително за потенциални отвличания.

Твърди се, че домът на Русев е бил предполагаемия център за координиране във Великобритания и че мрежата е получавала нареждания от лице, идентифицирано като Ян Марсалек.

Марсалек, бивш директор на фалиралата компания за електронни разплащания „Уайъркард“ няма повдигнати обвинения във Великобритания, но в обвинението е посочен като съучастник. Той е издирван от германската полиция за измама, но в момента местонахождението му е неизвестно.

Делото беше отложено за следващото заседание на 16 май и подсъдимите трябва да се изправят пред съда през октомври, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора