Лондон разби наша банда, източила £50 млн. помощи

Организирана престъпна група от български граждани е успяла в периода между октомври 2016 г. и май 2021 г. да извърши най-голямата в правната история на Великобритания измама със социални помощи. Те са се признали за виновни и през май ще бъдат изправени пред съда за незаконно присвояване на повече от 50 милиона паунда, съобщи Sky News.

Разследването е водено съвместно с партньори в България и „Юроджъст“ – агенцията на ЕС. Един от арестуваните през 2021 г. е бил освободен от ареста от следователите и веднага е избягал в България. През февруари 2023 г. той е бил екстрадиран обратно във Великобритания.

Обвиняемите са Галина Николова (38-годишна), Стоян Стоянов (27), Цветка Тодорова (52), Гюнеш Али (33) и Патриция Панева (26), уточнява Дневник.

Те са поддържали в Лондон поне три „фабрики“ за бълване на хиляди фалшиви медицински свидетелства и подправени документи, заради което на 28 май ще бъдат съдени в кралския съд в Ууд Гриин за измама и пране на пари.

Те са използвали за измамата както реални хора, така и откраднати самоличности, като са изграждали около тях фалшиви искания за социални помощи от системата Universal Credit. Това е средство за подпомагане на хора с ниски доходи, безработни или такива, които не са в състояние да работят. Тя покрива веднъж или два пъти на месец помощи за жилище, режийни разходи, детски помощи, допълване на ниски доходи, данъчни облекчения и др.

На видеозапис, показан от прокуратурата, се вижда как те пръскат вкъщи банкноти все едно са в чалга заведение.

Като част от опитите да бъдат възстановени поне някакви средства прокуратурата и Департамента за труда и пенсиите (DWP), който също е участвал в разследването, ще конфискуват вещи и средства на обвиняемите.

Четете още

Избор на редактора