Лукашенко е приет в болница край Минск

Беларуският президент Александър Лукашенко е приет в болница край Минск, предаде беларуската агенция NEXTA. При пристигането му подходът към болницата е бил блокиран от полиция и военни, а охраната е наблюдавала улиците в болничния квартал, съобщиха световните медии.

За последно Лукашенко беше видян публично на 9 май, когато присъства на парада за Деня на победата в Москва с Владимир Путин. Там беше обърнато внимание на явната му физическа слабост, поради което се наложи да го карат на 300 метра през Червения площад с електромобил. На ръката си имаше превръзка, каквато се слага след интравенозна терапия. Беларуският президент пропусна и официалния обяд с Путин. Вечерта той отлетя за Минск, а от негово име реч произнесе министърът на отбраната Виктор Хренин.

Оттогава Лукашенко не се е появявал публично и до днес не е имало официална информация за здравословното му състояние, което не е в традицията на беларуските власти. Вестник „Зеркало“ изчисли, че Лукашенко и неговите представители са говорили за здравето му четири пъти през последните 10 г. През 2013 г. и 2014 г. той претърпя операция на коляното, а през 2020 г. обяви, че два пъти е боледувал безсимптомно от коронавирус.

Според публикувана по-рано информация в Телеграм, споделена и от беларуски медии, още снощи Лукашенко е посетил с кортежа си известна болница. Два часа по-късно обаче кортежът си е тръгнал от медицинското заведение. Според информация на телеграм канала ВЧК-ОГПУ Лукашенко вероятно има проблеми с ендокринната система и със сърцето. Според техен източник наскоро професори от Москва са посещавали Лукашенко.

Днес президентът на Беларус не се появи на трибуната в Деня на държавния флаг, герб и химн, който се чества на 14 май в Беларус. Замести го премиерът Роман Головченко.

Още по темата

Избор на редактора