Лукойл внесе 25 млн. по-малко в държавния фонд

„Лукойл“ е внесла във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ 45 милиона лева, съобщиха за БНР от Фонда.

Тази сума е по-малка от определената от министерството на икономиката.

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата „Лукойл“ трябва да внесе около 70 милиона лева за декември.

Предстои да се изясни защо внесената от сума е в по-малък от посочения от икономическото министерство размер и как ще действат институциите в този случай.

От икономическото министерство посочиха за „Хоризонт“, че според Закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

„Руската компания „Лукойл“ за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн. лв. по-малко за декември във Фонда, от който се компенсират разходите на хората за транспорт. Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата „Лукойл“ трябва да внесе около 70 милиона лева за декември, а са внесени едва 45″, това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 млн. от компанията, като защитят интересите на държавата и хората. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата.

На „Лукойл“ напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на „Лукойл“, нито от която и да е руска компания, структура или персона“, каза още той.

Четете още

Избор на редактора