Луксозен круизен кораб заседна в Гренландия

Луксозен круизен кораб с 206 души на борда заседна в източната част на Гренландия, а най-близката помощ по море е на няколко дни път, каза днес датското военно Обединено арктическо командване, цитирано от Ройтерс.

Корабът „Оушън експлорър“ е заседнал вчера в национален парк на около 1400 километра североизточно от грендландската столица Нуук, съобщи командването в изявление и допълни, че за момента няма данни за ранени.

„Разбира се, че изпадналият в беда круизен кораб в националния парк ни тревожи. Най-близката помощ е много далеч, звената ни са много далеч, а времето може да е много неблагоприятно“, каза командир Браян Йенсен от Обединеното арктическо командване.

„Въпреки това в такава особена ситуация не виждаме пряка заплаха за живота на хората или за околната среда, което е успокояващо“, допълни той.

Говорител на австралийския круизен оператор „Аурора експедишънс“ каза в изявление, че всички на борда са в безопасност и са добре. Най-близкият кораб на арктическото командване е бил на около 1200 морски мили, когато се е случил инцидентът, което значи, че може най-рано в петък сутринта да пристигне при заседналия кораб. Обединеното командване каза, че помолило круизен кораб, който е по-близо до „Оушън експлорер“, да остане в района, за да може да окаже помощ при нужда.

Завършен през 2021 г., на кораба има каюти за 134 пътници и предлага пътувания до „някои от най-дивите и отдалечени дестинации на планетата“, пише на сайта на „Аурора експедишънс“.

Четете още

Избор на редактора