Лула разходи Макрон в джунглата, подари му сирена

Ако се вярва на социалните мрежи, френският президент Еманюел Макрон е сключил брак по време на пътуването си до Бразилия, предаде Асошиейтед прес.

На публикувани снимки на Макрон и бразилския му колега Луиз Инасио Лула да Силва се вижда как двамата се разхождат из Амазонка и позират под извисяващите се корони на дърветата в бели ризи с копчета. На други снимки двамата седят близо един до друг и се държаха за ръце на лодка, докато Макрон гледа с обожание Лула, а лицата на двамата лидери бяха огрени от слънцето.

На кадрите имаше много прегръдки и ръкостискания, а също и усмивки и селфита. Лула връчи вчера на Макрон най-високото отличие за човек, който не е гражданин на Бразилия, и окачи медал на врата му.

Бразилските социални мрежи приеха с удоволствие това приятелство и потребителите публикуваха снимки на двамата, които според мнозина приличат повече на сватбен албум, отколкото на държавно посещение. В последната вечер от пътуването си Макрон се включи в обсъждането на снимките.

„Някои хора сравниха снимките от посещението ми в Бразилия с такива от сватба и на тях казвам: Това беше сватба!“, написа той в „Екс“ под снимка, на която той и Лула са фотошопирани върху плаката на филма „Ла Ла Ленд“ на мястото на Райън Гослинг и Ема Стоун.

„Франция обича Бразилия и Бразилия обича Франция!“, добави той.

Лула отговори на публикацията му със знамената на двете държави и емотиконка на въртящи се сърца.

Срещата им представляваше сближаване между Бразилия и Франция, след като отношенията между Макрон и предшественика на Лула, крайнодесния президент Жаир Болсонаро, се влошиха, тъй като по време на неговото управление обезлесяването на Амазонка стигна 15-годишен връх.

Макрон и Лула обявиха план на стойност 1 млрд. евро за Амазония, включително части от тропическите гори във Френска Гвиана.

Не всичко обаче беше цветя и рози. По време на обръщение към ръководни кадри в Сао Пауло Макрон разкритикува търговското споразумение, което Лула настоява да бъде сключено между ЕС и южноамериканския блок Меркосур. Той заяви, че то е „много лоша сделка“, остаряло е и се нуждае от преработка, за да се вземе предвид изменението на климата.

Макрон е най-откритият сред европейските лидери, който се противопоставя на търговското споразумение, отбелязва АП. Лула заяви вчера пред репортери, че предложението в този му вид е много по-обещаващо.

Преди отпътуването на Макрон Лула му е подари; пет от най-добрите бразилски сирена, за да „може да ми каже какво мисли за тях“, написа снощи бразилският лидер в „Екс“. Макрон все още не е отговорил на този коментар на Лула, пише БТА.

Четете още

Избор на редактора