Майката на починалата в Пирогов Даная ще съди болницата

Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ Даная, ще заведе съдебно дело срещу болницата. Това каза за БТА Стоянова, майка на 15-годишната Даная, която през май 2023 г. почина в лечебното заведение. По думите на Стоянова делото ще бъде за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“. Няма да чакам втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), защото смятам, че ще бъде като първата, каза още тя.

От ИАМН съобщиха преди дни, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая „Даная“. Проверката е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето. Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „Пирогов“. В него Стоянова посочва, че подписалите писмото на болницата „или не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая“.

В отвореното писмо на „Пирогов“ се посочва, че през последните дни и месеци чрез социалните мрежи и някои медии периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г. „Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход“, посочват още от „Пирогов“.

Четете още

Избор на редактора