Майката на убитата касиерка търси пари за погребение

Майката на 38-годишната Айсел И., брутално застреляна от бившия си приятел Пламен П. на работното й място в супермаркет „Алди“ в малкото германско градче Мьорфелден-Валдорф в провинция Хесен, сподели пред вестник BILD, че иска да погребе дъщеря си в България.

„Никога повече няма да мога да я прегърна, никога повече няма да мога да вечерям с нея. Много обичаше пица със салам“, разказва Рени пред репортерите на BILD. „Айсел беше единствената ми дъщеря. Той ми отне това, което обичах най-много. Всички я обичаха, тя беше чистосърдечен човек“.

Пламен П., 48-годишен, не бил приел раздялата с Айсел и я преследвал през последните няколко месеца. Срещу него е имало ограничителна заповед да не доближава и да не влиза в контакт с българката. Според приятели и роднини Айсел се е чувствала заплашена и преследвана.

От редакцията поясняват, че Пламен е произвел най-малко четири изстрела срещу Айсел „след кратка размяна на думи“. Един от куршумите попада в главата на жената, а другите три в тялото й, в момент, в който подреждала бурканчета с песто на рафт в супермаркета. Айсел издъхнала на място, припомня Фокус.

Майка й никога няма да забрави този понеделник. Новината научила от приятелка на дъщеря си. Изтичала до „Алди“, защото разбрала, че „се беше случило нещо ужасно“. Майката и дъщерята живеели заедно в малък уютен двустаен апартамент, само на няколкостотин метра от работното място на Айсел. Рени иска да върне дъщеря си в България възможно най-бързо: „Ще я върна у дома. Там трябва да я погребат“. Тя също не иска да остава в Германия: „Мъжът ми все още живее в България, аз бях тук само заради Айсел“, признава тя.

67-годишната жена разчита на подкрепа от сина си Алтанай, който живее в Белгия. Заедно  подготвят всичко за заминаването си от Германия. Семейството оценява разходите по репатрирането и погребението на Айсел на 15 000 евро. Пари обаче няма. „Разчитаме на дарения“, обяснява майката.

За колегите на Айсел също е трудно да се върнат към ежедневието. Ден след престъплението магазинът остава затворен. В отговор на запитване на BILD от „Алди“ заявиха: „Благодарни сме службите за спешна помощ за подкрепата, която предоставиха от самото начало“. Компанията не пожела да предостави допълнителна информация „за вътрешни процеси – също и от уважение към роднините на жертвата“.

Четете още

Избор на редактора