МакДоналдс купува всички свои ресторанти в Израел

Американската верига за бързо хранене „МакДоналдс“ (McDonald’s) подписа сделка за придобиване на всичките 225 ресторанта, които носят името ѝ в Израел, след месеци на драстичен спад на продажбите ѝ, свързан с бойкот на марката от пропалестински потребители.

Повече от 30 години заведенията „МакДоналдс“ в Израел са собственост на местната фирма „Алониал лимитед“ (Alonyal Limited) на израелския бизнесмен Омри Падан.

„Споразумението за продажба е подписано“, съобщи днес американският гигант. „След приключване на трансакцията „МакДоналдс“ ще притежава ресторантите и операциите на „Алониал лимитед“, а служителите ще бъдат задържани при еквивалентни условия.

Компанията обаче не разкрива подробности около покупката или сумата, която ще плати.

„МакДоналдс“ отчете първата си загуба на приходи от близо четири години през февруари, засегната от слабия ръст на продажбите в нейното подразделение, което включва пазарите в Близкия изток.

Потребителите по целия свят, но особено в арабските и мюсюлманските страни, бойкотираха американската марка заради това, което възприемат като подкрепа за Израел, след като израелския франчайзингополучател предостави безплатни ястия на израелските войници след терористичните атаки на „Хамас“ от 7 октомври.

През януари главният изпълнителен директор на „МакДоналдс“ Крис Кемпчински описа „значително въздействие върху бизнеса“ на пазара на веригата в Близкия изток и някои страни извън региона, в резултат на войната и това, което той нарече „свързана дезинформация“ за компанията.

„Разтревожени сме от дезинформацията и неточните доклади относно позицията ни за конфликта в Близкия изток“, се казва в изявление на компанията от есента. „МакДоналдс“ не финансира и не подкрепя никое от правителствата, участващи в този конфликт, и всички действия от нашите местни бизнес партньори са направени без знанието или одобрението на независимо без съдържание или одобрение на „МакДоналдс“.

Франчайзингополучатели на „МакДоналдс“ в няколко мюсюлмански страни, включително Саудитска Арабия, Турция, Оман, Обединените арабски емирства, Кувейт и Йордания, публикуваха изявления, в които се разграничиха от позицията на израелската  „Алониал лимитед“, като същевременно обещаха средства и помощ за Газа. Въпреки това, според два източника, запознати с въпроса, продажбите на продуктите на „МакДоналдс“, предлагани от местни фирми в няколко арабски страни, са се сринали с между 50 и 90 процента след бойкота от потребителите.

В Ливан недоволни граждани атакуваха местни ресторанти на „МакДоналдс“, а тълпи от протестиращи в Лондон обградиха някои от клоновете на веригата и скандираха „засрамете се“.

Четете още

Избор на редактора