Македонците ще избират президент в сряда

В сряда започва първият кръг на президентските избори в Северна Македония. На него ще се състезават седем кандидати, а в основата на дебата остават присъединяването на страната към Европейския съюз(ЕС) и добавянето на българското малцинство в конституцията, съобщава Свободна Европа.

Новината идва на фона на усилията на Северна Македония да се присъедини към ЕС. След подписване на френското предложение за решаване на спора на България и Северна Македония през 2022 г., Скопие се ангажира с промени на конституцията си, като добавянето на българите в нея е една от тях.

Макар президентът в Северна Македония да има предимно представителни функции, промените в конституцията са основната политическа тема.

На 8 май, заедно с очаквания балотаж от президентските избори, ще се проведат и парламентарните избори в страната.

Основните кандидати на изборите в Северна Македония са настоящият президент на страната Стево Пендаровски от Социалдемократическата партия (СДСМ) и професорката Гордана Силяновска-Давкова от националистическата ВМРО-ДПМНЕ.

Двамата са съответно първи и втори в избирателните листи. След тях ще бъде Стевчо Якимовски от Гражданска опция за Македония (ГРОМ), който преди е бил част от СДСМ.

Четвърти в листата е Буяр Османи от най-голямата партия на етническите албанци в страната Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която доскоро управляваше заедно със СДСМ.

Пета е професорката Биляна Ванковска-Цветковска от Левицата, след нея е Арбен Таравари от албанските опозиционни партии в страната, а седми е Максим Димитриевски, кандидат на ЗНАМ.

Първоначалното очакване от президентските избори в Северна Македония беше, че Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ ще бъде победител.

Малко преди изборния ден обаче разликата между нея и Стево Пендаровски е близо до статистическата грешка. Това показва социологическо проучване, цитирано от БТА.

Четете още

Избор на редактора