Македонците ще учат без пари у нас

Студентите от Република Северна Македония ще получат напълно безплатно висше образование в държавните ни университети. Те ще бъдат освободени не само от такси за обучени, но и от такси за кандидатстване. Това предвиждат предложени от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов промени в правителствено постановление №228 от 1997 година.

Досега приеманите по това постановление студенти (до 300 души годишно) плащаха таксите за български студенти по държавна поръчка. Сумата зависи от специалността.

Каква ще е организацията по приема на македонските студенти и докторанти ще определя всяка година със заповед министърът на образованието след съгласуване с постоянна междуведомствена комисия за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Приемането на кандидат-студентите ще се организира от МОН във взаимодействие с Външно министерство и същата комисия. То ще става по документи или чрез един или няколко конкурсни изпита в зависимост от специалността, за която се кандидатства. Изпитите ще провежда МОН.

Целта на предложените промени е да се уеднакви режимът, по който се приемат македонски студенти у нас. Сега има две постановления – №228, приетите по което плащат такси за обучение наравно с българските си колеги, и №103, по което влизат и учат безплатно.

Първото постановление е само за приема на македонски граждани, второто – №103 от 1993 г. –  е за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и включва наши сънародници, живеещи в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Четете още

Избор на редактора