Макрон готов да прати войска, ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю, публикувано днес от британското издание „Икономист“, той казва: „Трябва да зададем (този) въпрос“, ако Москва пробие фронтовите линии и Киев поиска това, предаде АФП.

„Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна – което не е случаят днес – трябва легитимно да си зададем въпроса“, посочва френският президент пред британския седмичник. Да го изключим априори означава да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО първоначално изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйна, преди най-накрая да променят решението си, добави френският лидер.

Френският държавен глава предизвика полемика в края на февруари, когато заяви, че изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще. Той обясни, че намерението му е да има „стратегическа двусмисленост“ в отговора на Европа на руското нахлуване в Украйна.

Въпреки това повечето европейски държави, както и САЩ, ясно се дистанцираха от коментарите му, макар че някои от тях впоследствие направиха изказвания в същия дух.

„Както казах, не изключвам нищо, защото пред нас има човек, който не изключва нищо“, потвърди той пред „Икономист“, визирайки руския президент Владимир Путин. „Вероятно сме били твърде колебливи при формулирането на границите на нашите действия спрямо някой, който вече няма такива и който е агресор“, продължи той.

Четете още

Избор на редактора