Макрон: Европа е смъртна, правилата се промениха

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да се изправи пред предизвикателствата на един променен свят, предупреждавайки, че „нашата Европа, днес, е смъртна и може да умре“, предаде АФП.

„Може да умре и това зависи само от нашите избори“, подчерта Макрон в ключова реч, предупреждавайки, че Европа „не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени“ в един свят, в който „правилата на играта се промениха“.

„През последното десетилетие…рискът е голям Европа да бъде отслабена или изтласкана“, каза той в Сорбоната, в своя реч, определена за президентската визия за бъдещето на Европа.

Макрон призова Европа да излезе от „стратегическото малцинство“, което я остави прекалено зависима от Русия за енергийни суровини и от САЩ за сигурност.

Той описа руското поведение след инвазията в Украйна като „неудържимо“ и посочи, че вече не е ясно докъде се простират лимитите на Москва, но и че „Русия не печели агресивната война в Украйна“.

„Трябва да изградим стратегическа концепция за стабилна европейска отбрана за нас“, каза Макрон, допълвайки, че Европа не може да бъде „васал“ на САЩ.

Той е поискал от европейските партньори предложения през следващите месеци и добави, че Европа също се нуждае от собствени възможности в киберзащитата и киберсигурността, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора