Макрон на двудневно посещение в Казахстан и Узбекистан

Френският президент Еманюел Макрон ще посети днес и утре Казахстан и Узбекистан в контекста на сближаване, най-вече икономическо, с тези две бивши съветски републики от Централна Азия. Това обявиха Елисейският дворец и казахстанското президентство, цитирани от Франс прес.

„Франция подкрепя тези две страни в усилията им за реформа и модернизация, за да допринесе за диверсификация на партньорствата им, за укрепване на независимостта и суверенитета им, както и на желанието им да укрепят връзките си с Европа“, уточни пресслужбата на френския президент.

„Това сближаване вече е налице в икономическата сфера, най-вече в областта на енергетиката, доставките на критични материали, транспортната инфраструктура, здравеопазването, продоволствения суверенитет и отбраната“, добави той.

Дискусиите ще бъдат насочени и към предизвикателствата на климатичните промени, с които Централна Азия се сблъсква по отношение на водните си ресурси и агропродоволствената сигурност, както и върху „умножаването на кризите и риска от фрагментиране на света“, според Елисейския дворец.

При посещението на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев в Париж през ноември 2022 година двете страни се ангажираха „да развиват сътрудничеството си в областта на критичните суровини“,  тъй като Казахстан изнася към Европа част от огромните си природни ресурси като петрола и урана.

Франция увери тази година, че е готова да участва в строителството на първата ядрена централа в Казахстан, чиято енергийна мрежа, наследена от съветската епоха, е недостатъчна, за да отговори на нарастващите нужди на страната.

От своя страна Узбекистан също следва политика на отвореност, за да привлече чуждестранни инвестиции, слагайки край на продължилата четвърт век изолация на страната под управлението на Ислам Каримов.

Четете още

Избор на редактора