Макрон посреща Си в курорт, близо до гроба на баба си

Президентът на Франция Еманюел Макрон често идва в департамента От Пирене в Южна Франция, за да се преклони пред гроба на баба си, погребана в Монгияр. Мястото е близо до ски курорт, където във вторник Макрон ще отведе китайски президент Си Цзинпин по време на неговата кратка визитата  във Франция. Посещението е по повод 60-ата годишнина от установяване на дипломатически връзки между Франция и Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Срещата на това близко до сърцето на Макрон място цели да разчупи строгостта на протокола, свързана с всяко задгранично пътуване на китайския лидер. А целта на подобно разчупване на строгия протокол е да се установи климат на искрен диалог, по-специално по ключовия въпрос за войната в Украйна.

Макрон е роден в Амиен, в Северна Франция, където е израснал. Но е прекарал много ваканции между град  Баниер дьо Бигор и ски курорта Ла Монжи. Именно там Макрон идвал всяка година за една седмица през зимата и един месец през лятото с баба си и дядо си по майчина линия Жермен и Жан Ногес, които той наричал Манет и Кулу.

Братовчедката на Макрон, 80-годишната Никол Арнал разказва, че той е това което е сега, благодарение именно на баба си. Манет е била учителка,  а после директорка на училище. Тя е карала Макрон да учи всеки ден, дори през лятото.

Дядото на Макрон е починал през 2002 г., а баба му през 2013 г., но въпреки това той не е преставал да се връща в департамента От Пирене.

„Тук той си почива“, разказва Силви Дюран, дъщерята на Никол Арнал.

Срещата на Макрон и Си във вторник ще бъде в ресторанта на голяма височина на Ерик Абади в планинския проход Кол ду Турмале в района на курорта Ла Монжи, а менюто ще включва агнешка плешка, свинска шунка, селекция от най-добри френски сирена и кейк с боровинки за десерт, както и селекция от местни вина. Макрон и Си ще бъдат съпровождани и от съпругите си.

Самият Макрон в интервю през 2017 г. за регионалното издание „Депеш дю миди“ разказваше колко обича да идва в тази част на Франция.

Курортът Ла Монжи е затворен от един месец, но заради визитата на двамата президенти сега приготовленията там кипят.

Четете още

Избор на редактора