Макрон ще е почетен гост на парада в Делхи

Президентът на Франция Еманюел Макрон днес ще бъде почетен гост на военен парад в Делхи по повод Деня на републиката, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

Макрон пристигна в Индия вчера и беше приет тържествено от индийския премиер Нарендра Моди в Джайпур, столицата на щата Раджастан, известен с палатите и махараджите си.

Така де факто Макрон е извън Париж в момент, в който гневът на фермерите нараства и те заплашват да блокират цялата страна. Вчера пък Консултативният съвет обяви за невалидни част от разпоредбите от закона за имиграцията, предизвикал полемика в страната.

Нарендра Моди беше почетен гост на парада в Париж по повод френския национален празник на 14 юли.

Днес малко преди 10,30 местно време Макрон, придружаван от индийската си колежка Друпади Мурму, ще преминат с карета в центъра на града до трибуната, от която още наблюдават парада. Той ще започне с 21 оръдейни салюта. Парадът ще се открие после с преминаването на 150 френски легионери, предвождани от полковник Ан-Лор Мишел, която е командир на френската военновъздушна база в Итр. Два френски изтребителя „Рафал“ и френски самолет за презареждане Ем Ер Те Те също ще участват в парата. Ще последва разнородна техника, сред която ще има и танкове, но също и ездачи на камили. В парада ще участват и руски самолети МиГ -29 и руски танкове Т-90.

Франция иска да сключи нови военни договори с Индия, чийто основен оръжеен доставчик е Русия, но която е загрижена за стратегическата си автономия и диверсифицира източниците си на оръжия. Париж се надява да продаде на Индия и шест ядрени реактора от ново поколение.

Индия вече закупи от Франция 36 изтребителя „Рафал“ и преговаря да купи още 26. Делхи иска да укрепи и военно-промишления си комплекс чрез съвместни предприятия с френски групи от отрасъла на отбраната.

Макрон ще рекламира по време на визитата си и възможностите за инвестиции във Франция за индийските предприемачи. Той ще има и среща с представители на френската общност в Индия.

Четете още

Избор на редактора