Малмьо очаква 100 000 гости за Евровизия

Песенният конкурс „Евровизия”, най-голямото музикално сценично събитие в света на живо, ще се проведе в Швеция във втората седмица на месец май с участието на представители от 37 страни, съобщи Ройтерс.

Близо 100 000 посетители от 89 страни се очакват в града домакин Малмьо през седмицата, когато ще се проведе 68-ото издание на музикалната надпревара.

Събитието започва на 7 май от 19:00 часа по Гринуич за първия полуфинал, а два дни по-късно ще е и вторият. Големият финал е на 11 май, събота, от 19:00 часа по Гринуич, уточнява БТА.

Малмьо е третият по големина град в Швеция с население от 362 000 души. Градът бе домакин на песенния конкурс „Евровизия” и през 1992 г. и 2003 г. Швеция е била домакин на музикалния форум общо седем пъти , включително и с тазгодишното издание. Конкурсът е провеждан в Стокхолм през 1975 г., 2000 г. и 2016 г. и в Гьотеборг през 1985 г.

Тази година концертите са в Малмьо Арена, която е с капацитет до 15 500 посетители.

В първия полуфинал ще се конкурират Кипър, Сърбия, Литва, Република Ирландия, Украйна, Полша, Хърватия, Исландия, Словения, Финландия, Молдова, Азербайджан, Австралия, Португалия и Люксембург. Два дни след тях на сцената ще премерят сили представителите на Малта, Албания, Гърция, Швейцария, Чехия, Австрия, Дания, Армения, Латвия, Сан Марино, Грузия, Белгия, Естония, Израел, Норвегия и Нидерландия. България тази година не участва в песенния конкурс „Евровизия”.

Първите десет групи или изпълнители, класиране след двата полуфинала, отиват на финал. Миналогодишният победител и страната-домакин Швеция автоматично се включват във финала заедно със страните от „голямата петорка” – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. На финала на сцената ще се конкурират 26-има изпълнители или групи.

„Голямата петорка” включва страните с най-висок финансов принос към Европейския съюз за радио и телевизия. От 2000 г. те имат гарантирано участие в големия финал на песенния конкурс.

Полуфиналите и финалът на „Евровизия” ще се излъчват в 37-те страни, които участват, както и ще се стриймва на живо в ЮТюб.

Швейцария е фаворит тази година според букмейкъри, които дават на нейния представител – рапърът Немо Метлер, 23 процента шанс да спечели конкурса с парчето си The Code, съобщи фен сайтът Eurovisionworld. Песента е за пътуването към себепознанието на небинарните, каза Немо в интервю. Той излиза на сцената в първата половина на полуфинала на 9 май.

Зрителите пред екраните ще определят резултата от двата полуфинала, а на големия финал гласуват и зрителите, и професионално жури.

Водещи на тазгодишното издание на конкурса са шведската актриса Петра Меде и шведско-американската актриса Малин Акерман.

Песенният конкурс „Евровизия” е едно от най-мащабните телевизионни събития в света и се провежда всяка година от 1956 г. В него участват изпълнители от повечето европейски страни, както и от други държави по света, сред които Израел и Австралия.

Първоначално „Евровизия” започва като технически експеримент за транснационално телевизионно излъчване с участието на седем страни – Нидерландия, Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Люксембург и Италия. През 2023 г. коркурсът достига до публика от 162 милиона души през 2023 г. чрез пазара за обществени услуги.

Най-често досега „Евровизия” са печелили Швеция и Република Ирландия – по седем пъти. Франция, Люксембург, Обединеното кралство и Нидерландия са били номер едно в конкурса по пет пъти досега.

Първото място на миналогодишното издание в Ливърпул за втори път в кариерата си грабна шведската певица Лорийн с песента Tattoo. Досега само тя и Джони Логан от Ирландия са печелили „Евровизия” по два пъти, припомня Ройтерс.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Четете още

Избор на редактора