Мало и голямо на Празника на Дрипавата баница

Празник на най-българското кулинарно изкушение – баницата, ще събере утре майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица.

За първи път Празникът на Дрипавата баница ще бъде с международно участие, съобщават организаторите.

За децата се организира и специална Детска работилница за точене на Дрипава баница с баба Стефка от с. Върбица.

Празникът се провежда за седми пореден път, само след едно прекъсване през 2020 г. заради пандемичната обстановка в страната, и има амбицията да предложи над 200 различни баници, богата фолклорна програма и забавления за гостите. Организатор на вкусната инициатива е Народно читалище “Градина-Върбица 1894“, с. Върбица.

В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие ще вземат виртуози-баничари от цялата страна. Пътят до първото място ще бъде дълъг и изключително оспорван, а сред най-интересните предложения от миналите години са несъмнено баниците с риба, тиквички или с луканка.

В авторитетното жури по избор на вкусните баници участват кулинарните майстори, познати от телевизионните кулинарни предавания – шеф Цветелина Томиъм и шеф Ивайло Иванов.

В  тазгодишното съревнование към опитните ,,властелини на корите за баница” се очаква да се присъединят и много млади ентусиасти. Очакват се и атрактивни състезания по надяждане с баница и по надпиване с айрян, съобщава festivali.eu.

Четете още

Избор на редактора