Мангъров: Антителата на старите подварианти на Омикрон не действат на новия

„Докато не мине през основната част от населението, няма спиране. Това е нов вирус, при който антителата от ваксините, не действат. Хората, които са карали някой от другите варианти, техните антитела не действат при този подвариант“. Това заяви инфекционистът и педиатър доц. Атанас Мангъров пред Нова телевизия.

Според него новият подвариант на Омикрон по нищо не се различава от вирусните инфекции, с които се срещаме по няколко пъти годишно. Доц. Мангъров заяви, че от връщането на маските и противоепидемичните мерки няма полза, тъй като те са доказали неефективността си.

Инфекционистът коментира и зачестилите ухапвания от кърлеж – при тях най-често се получава заразяване с Лаймска борелиоза. „Около 1/3 от кърлежите у нас са заразени и когато минат не по-малко от четири седмици, човек трябва да се изследва и ако се окаже, че е положителен, трябва да се лекува“, предупреди доц. Мангъров.

Той отбеляза, че не е задължително при ухапване от заразен кърлеж инфекцията да се предаде на човека. Важно е обаче мястото на ухапване да е добре почистено, да се обработи и дезинфекцира.

 

Четете още

Избор на редактора