Манол Пейков е „Мъж на годината“ за 2022-ра

Манол Пейков спечели приза за „Мъж на годината“ 2022 г, които „Дарик“ радио връчва всяка година. Номинирани за наградата бяха Веселин Георгиев и Милко Михалков (заради спасяването на малкия Сашко от Перник), както и Алберт Попов (заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам).

Номинацията си за наградата Манол Пейков получи заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

Той даде 50 ст. на водещия на церемонията Драгомир Симеонов, с които да си откупи наградата – сабя.

„Тази година бе поставен рекорд – 79% от всички гласували са посочили едно име“ каза  Христо Христов, изпълнителен директор на „Дарик“ радио, обявявайки името на Манол Пейков като победител.

„Това, което им се случи през последната година не съм го планувал, дори не съм го сънувал. На втория или третия ден започнах да събирам пари, казах си, че ще купя няколко кашончета с лекарства“, каза Пейков. Много бързо събира над 21 хиляди левя за обувки на войниците в Украйна. Следват още 20 различни кампании.

„През ноември стартирах кампания за генератори. Докато българската държава се напъна да даде един генератор, ние успяхме да съберем пари за над 400 генератора, колкото Франция и Германия заедно“, обясни носителят на наградата „Мъж на годината“.

„На 6 февруари стана земетресението в Турция, аз бях във въздуха, прибирах се от Исландия, и от Виена написах пост с призив към хората. Но изведнъж проумях, че човек като гледа на Марвел комиксите, често чува, че с голямата власт идват и големи отговорности. А доверието е власт. Беше 20 ч вечерта. До полунощ имах 247 отделния дарения“, допълни той.

„Когато хората ти вярват, твоят обществен статус се издига. Отделно почнахме да събираме вещи. За Турция – 10 тира, за Сирия – 18 тира. Имало е дни, в които имам 162 телефонни разговора за един ден. И бяхме пред страхотна криза, защото не можехме да влезем в Сирия. Обаче с упорство, дори и да си обикновен човек като мен. Когато пристигнахме, се оказа, че нашите тирове са първите, преди тези на ООН даже“, разказа Манол Пейков.

„Аз започнах да събирам от деня след обявяването на войната. Не съм подозирал, че това може да се случи, просто съм бил правилният човек на правилното място“, обясни той.

„За къщата в Прилеп сме на път да подпишем предварителен договор“, добави Пейков.

„Всъщност Манол Пейков е един инфлуенсър, освен всичко останало. Има много видове инфлуенсъри. Едни успяват да печелят пари с това, което правят. И има други, които успяват да събират пари за благотворителност . Манол Пейков събра милион и половина. Съвременните будители не стоят като братята Георгиеви пред Софийския университет, стоят в социалните мрежи. Той е преводач, издател, политик, гражданин, много повече гражданин, отколкото политик“, каза директорът на дирекция ЛИК на БТА доц. Георги Лозанов. Той представи номинацията на Пейков за наградата.

„В моето детство в Пловдив артистичните лица на града бяха художниците. Събираха се в стария град, пиеха и бяха изключително талантливи и създаваха тази артистична среда и бохема на тази европейска столица на културата. Сега това нещо се измести и лицата на Пловдив като културна столица, като артистичен град, повече или по-малко отидоха към словото. И издателство „Жанет 45“, в което работи Манол, създаде една територия на българската литература във време, в което имаше скептицизъм дали българските автори могат да бъдат конкурентноспособни когато културния свят се отваря, с френската, американската, с преводите им. Издателството доказа, че в момента те могат да създават хитове. Те създадоха модерна версия на патриотизъм. Такъв патриотизъм, който не мрази“, каза доц. Лозанов.

„Той влезе в истинската война, защото отиде в Украйна и от там помня негови думи. Не мога да забравя тъмнината на Украйна. Там всичко е тъмно, унищожили са електропреносната мрежа. И той с каузата си успя да върне светлината в Украйна. Един път като събра милион и половина и занесе генератори. И втори път – като освети проблема“, допълни доцентът.

По време на церемонията бяха раздадени и специални награди на Стефан Димитров, Ицко Финци и традиционната женска награда в мъжкия конкурс – „Мис тв чар“, която отиде при Бесте Сабри от Би Ти Ви.

Четете още

Избор на редактора