Маргарита Стойкова е сред изгряващите звезди на Берлинале

Берлинският филмов фестивал посрещна на червения килим за гала събитие в понеделник вечер 10-те млади европейски актьори, избрани за участие в програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP), съобщи „Варайъти“.

Сред официално представените бе и 19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова, известна с главната си роля във филма „Диада“.

Представянето на Shooting Stars се състоя преди прожекцията на филма на Клер Бурже – Langue Etrangere („Чужд език”), който участва в конкурсната програма.

Те бяха посрещнати на сцената на „Берлинале Паласт“ от германската актриса Корина Харфух, която участва в състезателния филм Sterben („Умиращ“) на режисьора Матиас Гласнер.

Церемонията, водена от певицата Джени Аугуста, бе празничната кулминация и заключителното събитие на четиридневната програма, на което талантливите млади актьори се срещнаха с кастинг директори и се представиха пред международната преса.

На събитието в Берлин беше и българският еврокомисар Илиана Иванова, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя беше посрещната от германския министър на културата Клаудия Рот. В профила си във Фейсбук Иванова написа, че поздравява всички други изгряващи звезди – от България, Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция. Еврокомисарят лично се срещна с отличените млади актьори.

Освен Маргарита Стойкова изгряващите звезди са Тибо Думс от Белгия, Сузи Бемба от Франция, Саломе Демурия от Грузия, Катарина Щарк от Германия, Яна Хардуик от Ирландия, Валентина Бели от Италия, Джугас Гринис от Литва, Камила Уржедовска от Полша и Аста Кама Аугуст от Швеция.

Програмата е възможна благодарение на подкрепата програмата МЕДИА – „Творческа Европа“ на Европейския съюз, германския федерален комисар за култура и медии, Берлинския филмов фестивал, Медийния борд Берлин-Бранденбург и кастинг агенцията „Спотлайт“.

Тя разчита и на подкрепата на националните институти за популяризиране на филми и филмовите центрове от страните, включени в програмата, които са членове на EFP. Тази година това бяха Немски филми, Български национален филмов център, „Чинечита“ в Италия, Фландерс имидж, Грузински национален филмов център, Литовски филмов център, Полски филмов институт, Юнифранс, Скрийн Айлънд и Шведски филмов институт.

Партньор на програмата е Международната асоциация на кастинг режисьорите, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора