Маргрете II за последно с карета като кралица

Датската кралица Маргрете Втора устоя на студеното време и премина днес по улиците на Копенхаген с карета със златно покритие за последен път като кралица, преди да предаде през следващата седмица трона на  престолонаследника – сина си принц Фредерик, съобщи БТА.

По време на традиционната си новогодишна реч 83-годишната кралица на Дания, която е е на престола от 1972 г., обяви на живо по телевизията, че възнамерява да абдикира, което изненада мнозина в страната с население от 5,9 милиона души.

„Бях шокирана като видях, че кралицата слиза от престола. Бях и малко тъжна, защото тя е кралица от 52 години и мислех, че това ще продължи“, каза Лаура Зинкел – 21-годишна студентка, която е дошла в кралския дворец с майка си, за да зърне кралицата.

„Кралското семейство на Дания е много достъпно за датския народ, защото участва в съвсем нормални неща, което е забележително“, добави тя.

Кралицата пътува от дома си в двореца Амалиенборг близо до крайбрежната улица до сградата на парламента за традиционния новогодишен прием с карета, изработена за бившия датски крал Кристиан Осми от майстора на карети Хенри Файф през 1840 г. и покрита с 24-каратово злато.

През целия си живот кралица Маргрете Втора се е радвала на широка подкрепа от страна на обществеността, която я описва като тактична и същевременно творческа личност. Кралицата често проектира костюми и създава сценография за театрални постановки и балети, интерпретиращи приказките на известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен.

Тя наследява баща си през 1953 г. на 13-годишна възраст, след като конституционна поправка позволява на жените да наследяват трона. Кралица Маргрете Втора ще абдикира на 14 януари и ще бъде наследена от най-големия си син, който ще стане крал Фредерик Десети.

Четете още

Избор на редактора