Мария, Мила и Рая от НПМГ изобретиха дрон срещу пожари

Звездният отбор на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София разби конкуренцията и спечели престижно международно отличие в САЩ, съобщи Фокус.

В жестока конкуренция в Хюстън Мария, Мила и Рая представиха своя FIXON – дрон за предотвратяване на пожари, обраха овациите на журито и грабнаха наградата във финалната фаза на надпреварата – т.нар. „Power Pitch Award“. Отборът на НПМГ е не само единственият български отбор, класиран за участие в състезанието, но и единственият европейски отбор. За постижението на трите момичета съобщиха от НПМГ в официалната си страница във „Фейсбук“, поздравиха ги и от Американското посолство в София в профила си U.S. Embassy Sofia.

„Звездният отбор на НПМГ в състав Мария Методиева (11 З клас), Мила Гетова (11 В) и Рая Памукова (11 Б) постигна забележителен успех на най-престижното и предизвикателно STEM състезание в света Conrad Challenge – ежегодна световна напревара по иновации и предприемачество, в която ученици между 13 и 18 години разработват решения на неотложни глобални предизвикателства в сложни и критични области като космическа индустрия и авиация, кибертехнологии и сигурност, енергетика и околна среда, здравеопазване и хранене.

Рая, Мила и Мария се състезаваха в категорията Енергия и околна среда в условията на много тежка конкуренция с отборите на САЩ, Китай, Тайланд и Бангладеш и представиха блестящо своето сложно изобретение FIXON – дрон за предотвратяване на пожари, с което впечатлиха журито и спечилиха отличителната награда във финалната фаза на надпреварата – т.нар. „Power Pitch Award“.

Отличието на Космически център Хюстън на NASA – Space Center Houston – се връчва за най-добро представяне на иновацията и се провежда на живо пред всички участници и съдийско жури на най-високо ниво. Наградата отборът ни получи лично от Нанси Конрад, водещ лидер в STEM образованието, председател и основател на форума и съпруга на неговия патрон – покойния астронавт Чарлс „Пийт“ Конрад, който по време на мисията „Аполо 12“ става третият човек, стъпил на Луната.

Отборът на НПМГ е не само единственият български отбор, класиран за участие в състезанието, но и единственият европейски отбор!

Споделяме мигове от завладяващата атмосфера на форума, поздравяваме ученичките за големия успех и благодарим на Светлана Лазарова, учител по физика в НПМГ, която придружаваше отбора в далечен Хюстън, на спонсора ни Monbat и Училищно настоятелство НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, които направиха това участие възможно!“, написаха с гордост от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София.

Четете още

Избор на редактора