Мария от Сливен: Две пълни шестици на матурите

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен получи две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи директорът на учебното заведение Мариана Милева. Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат.

„Това е безспорно високо постижение“, коментира Милева. „Мария има едно страхотно качество – способност да се концентрира максимално. Това се гради с годините, тя участва в много състезания, където се формира това умение за концентрация“.

Мария е един от носителите на Чинтуловата награда през тази година – най-високото отличие на гимназията за значими резултати в подготовката и постигнати особени постижения, допринесли за авторитета и престижа на учебното заведение. Тя е възпитаник на гимназията от пети клас, сред най-големите й постижения е в седми клас, когато достига до национален кръг на Националната олимпиада по математика. За високите й резултати е помогнала работата с учителката по математика Светлана Терзиева, която й преподава през последните две години. Мария смята, че излиза от елитната гимназия с добра подготовка и с всички знания, които е могло да бъдат придобити в 11 и 12 клас. Причината за високите резултати, според нея, са пробните матури, които са правили неведнъж.

В интервю за БТА Мария Къчева разказа, че специалността, към която се е насочила, е „Приложна математика“. Тя ще кандидатства в Софийския университет „Климент Охридски“. Интересът й към математиката е по препоръка на майка й, която е инженер. „Майка ми държеше да се занимавам повече с математика, тъй като счита, че това е наука, която развива човека като цяло, развива логическо мислене“, каза дванадесетокласничката. Тя не е решила още каква ще бъде нейната професия, но със сигурност ще бъде свързана с математиката. Мария смята, че такива специалности са търсени, но отчита, че ще има и такива, които ще отпадат следствие на навлизането на изкуствения интелект. „Знам, че в Софийски университет има  кариерни форуми и ще избера това, което смятам, че е най – подходящо и което ще ме удовлетворява най – много“, посочи тя.

На въпрос дали е мислила за образование в чужбина, тя отговори, че българското образование е подценявано. „В западните страни моделът на образование до 12 клас е тотално различен, имат различни означения, обясни Мария и допълни, че  една точна наука винаги е най -лесно да се изучи на родния език.

Четете още

Избор на редактора