12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Ледник рухна в Алпите, много алпинисти са мъртви

Най-малко 6-има алпинисти загинаха в Италия под лавина, образувала се след рухването на ледник в Алпите. Поне 20 още се водят безследно изчезнали. Издирването им продължава.

По данни на спасителите 9 човека са с травми, двама от тях – с тежки. Въртолети и дронове летят непрекъснато в района и търсят оцелели под върховете на планината Мармолада в Северна Италия.

Огромен къс ледена маса се откъсна от ледника и връхлетя склона на Мармолада. “Лавина от сняг, лед и камъни се откърти над пътеката към върха, по която се катереха няколко групи алпинисти, вързани един за друг с алпийски въжета. Някои от хората бяха просто пометени”, съобщи потресената Микела Канова – прессекретар на службата за бърза помощ на Италия.

По нейните думи точният брой на алпинистите, намиращи се на пътя на ледената лавина, и досега е неизвестен. Пострадалите са откарани в най-близките болници, един от тях е в критично състояние.

Все още не е ясно каква е причината за рухването на ледника. Но представителят на италианското Министерство на извънредните ситуации Валтер Милан заяви, че в последните дни са измерени нечувано викоси температури. Включително на върха на планината, под който са ледниците, градусите са стигнали до +10 по Целзий.

“Това е аномалия, ненормална жега!”, отбелязва Милан.

Големият италиански алпинист Райнхолд Меснер коментира пред вестник La Repubblica, че в последните години ледникът е намалявал с бързи темпове и причината за това е глобалното затопляне на планетата.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини