Маса срещу Милей. Аржентина пред исторически избор

Приемственост или скъсване с предишните управляващи – аржентинците са призвани днес да направят исторически избор на втория тур на президентския вот. Изходът от гласуването е непредвидим, а борбата за президентския пост се води между досегашния министър на икономиката Серхио Маса и ултралибералния и антисистемен кандидат Хавиер Милей, посочват световните агенции.

Допитванията показват, че надпреварата между двамата ще е оспорвана, като малка преднина има Милей. Около 10 процента са онези избиратели, които казват, че все още се колебаят кого да изберат. Смята се, че много хора ще направят избора си в последния момент.

Вотът се произвежда в страната на тангото и на футбола в момент, в който тя преживява дълбока икономическа криза и отчита една от най-големите инфлации в света (143 процента на годишна основа).

Третата икономика на Латинска Америка има трудности да изплаща колосалния заем от 44 милиарда долара, сключен през 2018 г. с Международния валутен фонд, а чуждестранните валутни резерви на страната са на най-ниското си ниво.

От 16 месеца правителството на настоящия президент Алберто Фернандес е много непопулярно. По време на предизборната си кампания 51-годишният министър на икономиката Маса се опита да се дистанцира от досегашните управляващи на страната, в която 4 на 10 жители живеят под прага на бедността. Той се опита да убеди избирателите, че ще преобърне тенденцията, ако бъде избран за президент.

Маса успя да спечели първия тур на изборите на 22 октомври с 37 процента пред 53-годишния Милей, който получи 30 процента и пред кандидатката на десноцентристите Патрисия Булрич, получила 24 процента. Впоследствия тя се присъедини към лагера на Милей. Милей беше сочен за фаворит на първия тур.

Четете още

Избор на редактора