Масови съкращения в две предприятия в Старозагорско

Заявени са две масови уволнения на работници в дирекция „Бюро по труда“ в област Стара Загора. Това съобщи на пресконференция директорът на институцията Любен Георгиев. Той обясни, че едното е за съкращения на работници в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „КонтурГлобал Марица Изток 3“, където ще бъдат освободени 160 служители. Датата, която са заявили от дружеството, е 10 май.

Второто предприятие, където ще има приключване на трудовите отношения с голяма част от работещите, е „М+С Хидравлик“ АД в Казанлък. Те са заявили уволнение на 128 служители от 16 април.

Припомняме, че през вчерашния ден в социалното министерство се състоя среща на министъра в оставка Иванка Шалапатова, политическия ѝ кабинет и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов с изпълнителния директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Васил Щонов и представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“. На срещата е взето решение за започване на картографирането на уменията на работещите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

„Искам да уверя работниците в „КонтурГлобал“, че Министерството на труда и социалната политика и териториалните структури на АЗ са в пълна мобилизация да им осигурят максимално съдействие в адаптирането им към пазара на труда след напускането на централата. За нас е важно те да имат минимален престой извън заетост, да не губят мотивация и да са добре информирани за възможностите, които им се предлагат“, каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в присъствието и на директорите на бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград. Всички те имат готовност да започнат да работят с работниците, които предстои да бъдат освободени.

В края на февруари ТЕЦ „Марица изток“ 3 излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора