Матури онлайн предлагат от министерството

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката, съобщи БНР.

Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков, който участва в конференцията „Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“, която се провежда в курорта „Златни пясъци“.

От догодина изследванията на четвъртокласниците за четивна и математическа грамотност ще бъдат на компютри – това е една световна тенденция, подчерта проф. Цоков и коментира предложенията:

„Засягат различни области на образованието – от детската градина, образование и грижи в ранна детска възраст, децата на 3-годишна възраст, засягат също така проблеми, свързани с квалификацията на педагогическите специалисти, с кариерното развитие, проблеми, свързани с учебното съдържание и учебните програми. Една нова визия за учебните програми разработихме, която е свързана с това те да бъдат ориентирани към компетентности и формиране на умения. Всички международни изследвания се правят на компютър. От догодина матурите на четвъртокласниците за четивна грамотност и за математическа грамотност, също ще бъдат на компютри, така че това е една световна тенденция“.

Четете още

Избор на редактора