Отстраниха предсрочно шефа на Здравната каса

Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 13 януари 2023 г. Това стана с гласувано проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК.

Решението бе гласувано със 149 гласа „за“, без против и 26 „въздържали се“.

Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса е внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев („Продължаваме Промяната“), Александър Симидчиев („Демократична България“) и Николай Благоев („Български възход“).

Искането се мотивира с нарушен диалог при договарянето на Националния рамков договор (НРД) и системно неизпълнение на задълженията на управител на касата, съгласно Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността и организацията на НЗОК и Националния рамков договор.

В доклада на комисията по здравеопазването се посочва, че на управителя на касата е била дадена възможност да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в Комисията по здравеопазване. Сред констатациите за нарушения в доклада на комисията се посочва, че народните представители на парламентарните групи от комисията по здравеопазване са изразили единодушно становище, че е нарушен диалогът между управителя на НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС).

Антон Тонев каза преди гласуването, че са длъжни като народни представители да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за НРД.
Костадин Ангелов каза, че днешното решение не е свързано с нито един личен мотив. Той изтъкна, че проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор и каза, че липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги, като по този начин се  рискува и подписването на НРД.

Проф. Салчев заяви, че на 13 март 2020 г. е бил предложен да бъда избран за управител на НЗОК, а на 13 януари го освобождават. Той посочи, че всички мотиви в доклада на комисията не са доказани документално и не приема, че не е изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК системно.

Диалогът изисква две страни, каза проф. Салчев, след което добави, че има 14 анекса, сключени с БЛС от назначаването му като управител. Проф. Салчев попита защо само една организация иска оставката му. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция, заяви той в пленарна зала.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора