Мачовете в Гърция без публика до 12 февруари

Мачовете от гръцкото футболно първенство ще се играят без фенове до 12 февруари заради зачестилите случаи на насилие по спортните арени. Това съобщи на брифинг говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис.

„Всички мачове от гръцкото първенство (Суперлига 1) ще се играят при закрити врата през следващите два месеца, тоест до 12 февруари. Тази мярка ще важи и за домакинските мачове на Б отборите от втора дивизия (дублиращите отбори на големите клубове ПАОК, АЕК, Панатинайкос и „Олимпиакос)“, обяви Маринакис правителствените мерки, предприети след сблъсъци между 150 фенове и полицията в четвъртък по време на волейболен мач в Атина, когато полицай е тежко ранен.

Първата среща без публика ще бъде предстоящия домакински мач на Олимпиакос срещу сръбския Бачка Топола в Лига Европа, който ще се играе при закрити врати поради съображения за сигурност след последните трагични събития“. Срещата ще се състои на 14 декември.

„До 12 февруари 2024 г. ще бъдат оценени резултатите от изпълнението на горепосоченото решение с оглед разглеждане на въпроса за удължаване на срока на прилагането му, ако не са напълно изпълнени законовите условия за безопасно провеждане на футболни срещи. Целта е избягване на рискове за живота и физическата неприкосновеност на участниците в мача, както и максимално възможна защита на обществения ред и безопасност“, обясни Маринакис.

Според него до тази дата ще бъдат въведени следните мерки: първо, инсталирането и работата на видеокамери с висока разделителна способност в съответствие със спецификациите на УЕФА на всички стадиони на Суперлига 1 и на същевременно възможността за безпрепятствено наблюдение и използването на оборудването им от компетентните органи, второ, работата на електронна система на входовете на стадионите, като същевременно се проверява самоличността на влизащите. Освен това през тези два месеца ще бъдат обявени редица административни мерки, включително автоматични санкции срещу отбори в случай на инциденти, различни от предвидените в спортния закон.

Гръцката полиция арестува в неделя 18-годишен грък, който стреля със сигнална ракета срещу полицай и го рани сериозно по време на безредици в атинския квартал Ренди, съобщи гръцкият телевизионен канал ERT-1. Той каза, че инцидентът е станал, когато около 150 фенове са нападнали полицията в четвъртък вечерта пред закрития волейболен стадион „Мелина Меркури“ в атинския квартал Ренди, където Олимпиакос и Панатинайкос играят за Купата на лигата. След мача са задържани 424 души, които са били на стадиона. Полицаите изгледаха видеозаписи от камери за наблюдение, разпитаха задържаните и установиха самоличността на 18-годишния грък. Той вече е признал действията си.

Телевизионният канал отбеляза, че задържаният е фен на Олимпиакос и многократно е участвал в сблъсъци с властите в миналото. Нападателят даде информация за своите съучастници и заяви, че има хора, които са имали организиран план и са давали указания на групи от фенове в нощта на нападението срещу полицаите. Пред следствието младежът разказал, че е бил инструктиран как да използва сигнална ракета. Както стана известно, по време на инцидента хулигани изстреляха над 10 ракети срещу охраната.

31-годишен полицай, който беше улучен в бедрото от ракета, причинявайки масивна кръвозагуба, остава в реанимация в критично състояние. Лекарите се борят за живота му.

Четете още

Избор на редактора