МВР няма данни убиецът от Скопие да е у нас

Към момента няма данни да е на българска територия. Това съобщиха за БТА от МВР в отговор на запитване дали в България се намира мъж, за когото се твърди, че е свързан с отвличането и убийството на 14-годишно момиче в Република Северна Македония. Няма данни той да е обявен за международно издирване, казаха още от МВР.

Късно снощи в Северна Македония бяха задържани трима души за убийството на 14-годишно момиче от Скопие и на 74-годишен мъж от Велес. Днес министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че се издирват още двама души, за един от които има данни, че е заминал първо за Белград, а след това за България.

Известният в Скопие Люпчо Палевски – Палчо, който е заподозрян за убийствата на 14-годишната Ваня Гьорчевска и 74-годишния Панче Жежовски от Велес, е бивш строителен предприемач по времето на SDSM, а сега политически активист, пише kurir.mk.

На първи декември, същия ден, когато избяга от страната, заподозреният за убийствата на Ваня и Панчо публикува съдържание в профила си във Фейсбук.

Докато цялата общественост търсеше изчезналото момиче, заподозреният Люпчо Палевски пускаше статуси всеки ден.

Последният му пост беше в петък, първи декември в 13:51.

В петък, когато приключваше срещата на върха на ОССЕ в Скопие, той има шест публикации във Фейсбук, свързани с политиката. На 29 ноември, два дни след изчезването и убийството на момичето, той има видеообръщение към последователите си, отново свързано с политиката, както и още няколко политически поста.

Палчо беше арестуван през юни 2020 г. за неспазване на мярката за самоизолация. След това Палевски се върна от чужбина, но вместо да седи в дома си, полицията го намери в кафене в центъра на Скопие и го задържа в PS Center.

През септември същата година бизнесменът беше задържан на летището в Белград на път за Москва и след осем месеца отново беше освободен, след което се върна в Македония.

Той беше арестуван с хърватска заповед за някакъв предполагаем дълг на компанията му в тази страна.

Палчо беше заподозрян и по едно от предварителните производства на СЖО „Никола Тесла“, поради което домът му беше претърсен. Твърди се, че са намерени „бомби“.

Палевски също беше заловен с пистолет без книжка през май тази година край тунелите Демир Капия-Яворица.

Според тогавашната информация на Вечер.мк Палевски е бил заловен заедно с още трима души да търсят злато и се е опитал да изхвърли пистолета, за който е имал разрешение само за притежание, а не за носене.

Обществеността в Северна Македония се пита защо МВР е оставило Палко да избяга и дали е било много заето със срещата на върха на ОССЕ, вместо да реагира навреме, за да предотврати бягството от страната?

Четете още

Избор на редактора