МВР удари бизнеса с черни и цветни метали в Бургас

Седем досъдебни производства за нерегламентирана търговска дейност, свързана с изкупуване на черни и цветни метали, са образувани в резултат на мащабна полицейска операция, проведена от служителите на бургаската полиция, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Извършени са проверки в различни пунктове, разположени на територията на кв. „Победа”, като са намерени и иззети близо 5 тона метални отпадъци и близо половин тон цветни метали. От вътрешното ведомство посочиха, че изкупната цена на черните метали била 30 стотинки за килограм на „черния пазар“. За сравнение в лицензиран пункт, работещ с регламентирано работно време и водещ отчетност на лица, предаващи черни и цветни метали, изкупната цена на черни метали е между 0,40 – 0,45 лева за килограм.

„Тоест нелицензираните пунктове в кв. „Победа” практически са работели през цялото денонощие, като лица, предаващи метали са оставали в анонимност и са получавали пари на ръка, без да се води никаква отчетност. Събраните в нелегитимните пунктове метали впоследствие са предавани в легални пунктове, разположени на територията на Бургас и Ямбол. По образуваните досъдебни производства са задържани общо осем лица на възраст от 20 до 50 години, всички криминално проявени“, съобщиха от полицията в Бургас. Към момента продължават процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност. Събирането на материалите по досъдебните производства се осъществява под прякото ръководство и надзор на Бургаска районна прокуратура.

От полицията уточниха за БТА, че запорираните метали са добити в по-голямата си част, чрез срязване на проводници от съществуващи кабелни мрежи за разпространение на интернет, телефония и телевизия в община Бургас. Иззети са и седем търговски кантара, с които незаконните пунктове са били оборудвани.

Четете още

Избор на редактора