МВР ще охранява бежанските центрове

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците, а не както е сега – тази дейност да се извършва от частни фирми. Това реши парламентът с гласовете на 158 народни представители, които приеха на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха единствено от ПП-ДБ. Дебатите продължиха над три часа.

В досегашната уредба съществува възможност МВР да сключват договор с Държавната агенция за бежанците за осъществяването на охрана от полицейски органи, но заради зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, казват вносителите. Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти, съобщава БНР.

С приетата промяна в Закона за администрацията ще се даде възможност да се назначат нужните 1264 бройки по линия на „Гранична полиция“ и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на пет центъра за настаняване.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС подчерта, че има форсмажорни обстоятелства:

„Първо, не виждам нищо по-логично от това, и второ – между другото се чудя защо досега те не са охранявани от МВР, а разбирам, че са били охранявани от частни фирми. Аз смятам, че има проблем, вътрешен проблем. И този проблем е в Държавната агенция за бежанците, която, пак казвам, концептуално не разбира как да се справи с този въпрос“.

Репликираха Атанас Атанасов и Искрен Арабаджиев от ПП – ДБ, които заявиха, че няма да подкрепят предложението на коалиционните си партньори.

„Няма никакъв форсмажор, преекспониране на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има някакъв проблем с бежанци, няма такова нещо“, категоричен беше Атанасов.

„Това, което се случва в последната седмица и две е умишлено създаване на казус плашене на българското общество“, допълни Искрен Арабаджиев.

„Имаме общо управление, защо с нас не беше съгласувано това действие“, попита Атанасов.

Парламентът реши да бъдат увеличени и щатните бройки на Главна дирекция „Гранична полиция“, за да отпадне необходимостта от командироване на полицейски служители от други структури на МВР и дирекцията да може самостоятелно да охранява границите на страната с подготвени служители.

Четете още

Избор на редактора