Мегапроект. Строят 170-километров огледален град

Правителството на Саудитска Арабия разкри визуални изображения на футуристичен линеен град, наречен The Line (Линията), който ще бъде построен на бреговете на Червено море като част от мегапроекта за град на бъдещето Неом.

Очаква се структурата да бъде с изцяло огледални фасади  и да се простира на площ от 170 километра дължина в северозападната част  Саудитска Арабия. Самото съоръжение се планира да бъде с височина 500 метра и едва 200 метра ширина. Вертикалната конструкция на The Line е съвсем различна алтернатива на традиционните градове, които обикновено се строят в окръжност около една централна точка.

Проектът е дело на 37-годишния принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който споделя, че The Line ще създаде модел за опазване на природата и подобрена среда за живеене на хората.

Конструкцията ще се състои от две стеноподобни огледални конструкции, които ще затварят открита площ между тях и ще бъдат свързани с множество мостове и много зеленина. С височината си от 500 метра съоръжението ще се превърне в 12-та по височина и първа по дължина сграда в света.  The Line ще включва жилищни, търговски и развлекателни зони, училища и паркове и се предвижда да подслони рекордните 9 милиона жители! Всички жилища, магазини и места за отдих ще бъдат разположени вертикално на над 100 етажа, а чрез транспортна система, която ще обслужва The Line, разстоянието от единия до другия край на града ще може да бъде изминато в рамките на 20 минути.

Според правителството на Саудитска Арабия структурата ще бъде захранвана изцяло от възобновяема енергия и е проектирана като устойчива алтернатива на традиционните градове.

„Не можем да пренебрегнем екологичната криза, пред която е изправен нашият свят, затова Неом е в челните редици на предоставянето на нови и решения за справяне с тези проблеми“, споделя принц Бин Салман. „При нас работят най-ярките умове в областта на архитектурата, инженерството и строителството, за да превърнем идеята за изграждане на вертикален град в реалност.“

Футуристичният регион Неом, елемент от който е и проектът The Line, е част от стремежа на Саудитска Арабия Vision 2030 да диверсифицира икономиката си и да стане по-малко зависима от петрола.

Четете още

Избор на редактора