Медиана: Оценката за кабинета е Среден (3)

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка по шестобалната система на това управление е „Среден – 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция „Медиана“, гласи основният извод от изследване на агенцията през декември.

Според „Медиана“ причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите – както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), отношението спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за „Лукойл“).

И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението – една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва.

„Само за шест месеца „Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите – 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна. Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята – „По-добре все пак някакво правителство, отколкото нови избори!“, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока – „По-добре нови избори, отколкото това управление!“ – 27 % считат, че е по-добре „Сглобката“ да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори“, казват авторите на изследването.

На въпроса, ако изборите за парламент са днес, за кого бихте гласували, 22.9% отговарят – за ГЕРБ, 15.6% – за ПП-ДБ, 13.5% – за „Възраждане“, 12.2% – за ДПС, 11,3% – за БСП, 5.9% – за ИТН. Отговорът „не подкрепям никого“ събира 10%

Четете още

Избор на редактора