Медиите да плащат на анализаторите, а не политиците

Да, знаем ги тия анализатори – 20 000 е първоначалната оферта. След нея има други „разходи“. Ще поискат европроекти, ще поискат и още работи. Има различни анализатори. Не, не всички са маскари.

Само че тук има още един проблем. Работата на политолози, социолози и анализатори не е само да говорят по медиите – по съвест или по поръчка. Тези професии имат немаловажни роли в политическия процес, включително за създаването на експертна основа на политическите решения.

Българският политик няма нужда от експертиза. Той, първо, знае всичко. Той, второ, има нужда само да го хвалят, а не да му дават акъл. Ха, че той акъл си има – ти на него пари му дай! Затова българският политик няма нужда от експертиза, от анализ, от програмна рамка. Има нужда само от … пиар. Да му вчешат невчесаните мисли и да ги „продадат“ по радиото и по телевизията. Не е проблем, че някой искал пари от Кирил Петков – ако му свърши работа, нормално е да иска да му се плати. Проблемът е в това, че нашата колегиална общност – политолози, социолози, изследователи – няма друга работа с българските политици освен тази да им вчесва невчесаните мисли за пред телевизията.

И още няколко думи по повод оплакването на Кирил Петков, че „незнайни“ анализатори му искали пари, за да го хвалят по медиите. Всяка професионална дейност предполага заплащане – с изключение на благотворителните акции и кампании в нечия полза. Не зная дали ви прави впечатление, но в България политолози, анализатори, политически коментатори работят по медиите изцяло на принципа на благотворителността – про боно, в полза на горките медии. Няма радио или телевизия, които да плащат хонорари за професионална работа – участие. (Едно единствено изключение е предаването Панорама на БНТ в коментарния блок вечерта след избори.) Ако сте политически наблюдател можете да получавате обаждания от редакторите и водещите на коментарните предавания с покани за участие – от ранна утрин до късна вечер, да ви се налага да ходите от студио в студио, от редакция в редакция, понякога няколко пъти на ден, но за това никой няма да ви плати нито една стотинка.

Е, добре, ако това ви е работата – как живеете? На фотосинтеза? Медийните собственици и мениджъри не изпитват неудобство, че ви карат системно да работите безплатно.

Според тях те ви правят „реклама“. Само че за да живеете вие трябва все пак да изкарвате отнякъде някакви пари. Тези пари в България се изкарват от различни места – четете лекции, имате някаква „служба“, имате фирмена дейност и т.н. На пиарите им плащат като на професионалисти. На социолозите – също, поръчват им изследвания. На политическите наблюдатели и анализатори не се плаща нищо – видимо не.

Е, оттук идва и необходимостта някой да им плаща по начина, който тревожи Кирил Петков. Защото той си е назначил цяла група пиари да го пазят от медиите и не се впечатлява от необходимостта да им плаща. Но смята, че политическите коментари за неговата дейност трябва да му излизат безплатни. И е прав. Категорично е прав! Тези коментари – за да бъдат независими – трябва да се плащат от медиите, които наемат коментатори и това е техния бизнес. Само че медиите се правят на разсеяни и изискват да им работиш на ангария. Затова, повтарям, някой друг често плаща за коментари. Вие се сетете кой, вие се сетете защо.

Ако едно общество иска да бъде информирано и да бъде организирано почтено и справедливо, то трябва да изиска всички – включително медиите – да се държат отговорно и да работят прозрачно. Аз нямам проблеми със собствената ми работа на политически наблюдател – имам нормални доходи от университета и от изследователска работа. Не искам пари от никого, за да му правя услуги по медиите. Но не всички имат моите възможности и моите правила. Ако искате почтени политически анализатори – не се преструвайте, че те могат да живеят от фотосинтеза. Плащайте им, за да работят като професионалисти.


От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора