5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

“Медуза”: Мъжете няма да могат да напускат Русия след 28 септември

Путин възнамерява да затвори руските граници за мъже в мобилизационна възраст. Това твърди източник, близък до администрацията на президента на Руската федерация, съобщава “Медуза”. Според него най-вероятната дата за въвеждане на забраната е 28 септември.

Друг източник, също близък до администрацията на президента, твърди, че това ще стане „след референдумите“, които се провеждат в самопровъзгласилите се ДНР, ЛНР и в окупираните територии на Херсонска и Запорожка области на Украйна. Те ще приключат на 27 септември вечерта.

Изданието отбеляза, че ще бъде въведено подобие на “изходни визи”: за да напуснат Русия, мъжете ще трябва да получат разрешение от военната служба.

По-рано “Медуза” също писа, че границите за мъже ще бъдат отворени до края на “референдумите” на 27 септември.

Мобилизацията в Русия започна на 21 септември. Според руския президент Владимир Путин на мобилизация подлежат тези, които са в запаса и имат съответните военни специалности и боен опит. На правителствения портал “Обяснение.рф” се казва, че “приоритетно” на мобилизация подлежат редници и сержанти до 35 години, младши офицери – до 50 години, старши офицери – до 55 години . В Русия войниците и сержантите са в запаса до 50 години, а генералите вече са до 70 години.

Като част от мобилизацията Русия ще призове 1,2 милиона души в армията, каза по-рано пред “Медуза” източник, близък до едно от федералните министерства.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини