4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Мелони съди втори журналист за клевета

Италианският премиер Джорджа Мелони дава на съд един от най-известните разследващи журналисти в страната, предаде Франс прес. Това е втори подобен случай, откакто Мелони дойде на власт, предаде Франс прес. Преди седмица започна делото на Мелони за клевета срещу разследващия журналист Роберто Савиано.

Новината съобщи Емилиано Фитипалди, който работи за ежедневника, изразяващ леви идеи, “Домани”. Миналата седмица съдия в Рим е решил, че ще има процес по жалбата на Мелони срещу него. Съветник на Мелони пък заяви, че първото заседание на процеса е насрочено след повече от година и половина, за 10 юли 2024 г.

Фитипалди е обвиняван, че е изкривил фактите в статия, публикувана миналата година, която навежда на мисълта, че крайнодясната лидерка е опитала да помогне на свой приятел да спечели правителствен търг за обществена поръчка по време на пандемията. Журналистът твърди, че е съобщил само достоверни информации и обещава, че той и неговият вестник ще продължат с журналистическите си разследвания, в това число и по неудобни въпроси.

Фитипалди е известен с разкритията си на скандалите във Ватикана. Според него в Италия е обичайно разследващ журналист да бъде съден, но за първи път той ще бъде съден от премиер на Италия.

В публикацията си, станала повод за делото, Фитипалди разказва, че Мелони е телефонирала на Доменико Аркури, специален правителствен комисар по борбата с Ковид-19, за да препоръча свой приятел, участващ в търг за обществена поръчка за доставката на маски.  Според Фитипалди Мелони е потвърдила, че е говорила по телефона с Аркури, но отрича да се е опитала да повлияе върху решенията на Аркури.

Мелони и адвокатът й обвиняват вестник “Домани”, че е публикувал информацията с оклеветяващо заглавие, подвеждащо читателя. “Това дело е резултат на една статия, ловко създадена така, че да прокарва неоснователни и оклеветяващи твърдения”, заяви адвокатът на Мелони – Лука Либра.

Оклеветяването посредством медии се наказва в Италия с от 6 месеца до 3 години затвор.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини