Милей обеща фискален шок на аржентинците

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей обяви днес нова ера за страната, но предупреди, че за аржентинците няма друга алтернатива освен фискалния шок и че в краткосрочен план нещата ще се влошат, предоха световните агенции.

„Няма пари!“, заяви Милей по време първата си реч пред сънародниците си, която той произнесе пред сградата на парламента, след като положи клетва като държавен глава и където го чакаше множество от негови поддръжници.

„Няма алтернатива на фискалните корекции, няма алтернатива на фискалния шок“, предупреди той.

Милей подчерта, че този бюджетен шок е нужен, за да се избегне хиперинфлацията, предаде Ройтерс. Новият президент заяви, че неговите предшественици са оставили страната без средства и по пътя на хиперинфлацията

„Нужни са ни фискални корекции още тази есен в държавния, а не в частния сектор“, заяви Милей.

Милей е икономист, известен години наред като гост в дискусионните панели по аржентинските телевизии.  През 2021 г. той беше избран за депутат. През ноември той помете коалициите на десницата и на перонистите на втория тур на президентския вот с 55,6 процента от гласовете на избирателите, на които обеща радикални промени в досегашната система, за да избави Аржентина от икономическата криза, дълговете, инфлацията и социалните неравенства.

Аржентина е трета икономика в Латинска Америка, но страда от хронична инфлация  (143% на годишна база) и 40-процентна бедност. Страната се подготвя за идните дни и седмици, когато се очаква Милей да извърши болезнени реформи, след като той вече обеща по време на предизборната си кампания да подложи Аржентина на шокова терапия, за да намали обществените разходи, отбелязва Франс прес.

Четете още

Избор на редактора