Милиони пяха „Върви, народе възродени“ в цяла България

С празнични шествия в много градове в страната България отбеляза 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София камбанен звън от Храм-паметника „Св. Александър Невски“ възвести началото на честванията. Шествието започна от Министерството на образованието и науката в близост до фонтана пред Археологическия музей и продължи до Паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където се състоя официалната церемония по отбелязването на празника.

В него се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници, народни представители, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководители на държавни институции, политици, общественици, представители на академичната общност, на Българската православна църква и граждани.

България е неделима част от Европа

„Ние българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Днес ние трябва да се гордеем с това“, бе посланието на държавния глава Румен Радев, който произнесе слово пред Националната библиотека на празника.

„От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност и богослужебна традиция, богомилството са вградени в културния код на континента“, допълни още президентът.

Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще

Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост, отбеляза в речта си кметът на София Йорданка Фандъкова.

„24 май е празник на душата на България, тържеството на знанието, българският Великден на съзиданието, славната победа на нашата заедност в езика и историята. С нашите „аз“, „буки“, „веди“, „глаголи“ се изписва началото на дългия и нескончаем път на любомъдрието и свободата“, отбеляза още тя.

България има място в духовното движение на цялото човечество

Перифразирайки Стефан Цвайг, писателят и преподавател Георги Бърдаров, който също отправи приветствие за празника, заяви, че България има място в духовното движение на цялото човечество.

„Има две открития на човешкия ум, които са в първоосновата на всяко едно движение на човек – движението в пространството става възможно, благодарение на изобретяването на въртящото се около своята ос колело. Духовното движение – благодарение на писмеността“, посочи той от трибуната.

„Това отрежда на днешния празник мястото на България сред много малкото народи в света, които стоят в основата на човешкия прогрес и духовното движение на цялото човечество“, допълни писателят.

Признание за българската литература

На днешния празник мнозина честитиха на писателя и поет Георги Господинов, както и на преводача Анджела Родел, за спечелената международна награда „Букър“ с романа „Времеубежище“, определяйки това като успех и признание за българската литература.

Присъстващите на честването чуха „Аз съм българче“ в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище (СУ) „Неофит Бозвели“. Химн на светите братя Кирил и Методий прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров.

На площад „Славейков“ в столицата започна фестивалът „Да поЧетем“, който ще продължи през целия ден.

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празнични шествия, концерти, рецитали и връчване на отличия на изявени дейци в културата и образованието, както и различни други инициативи по повод 24 май, имаше и в много градове на страната.

С шествие, концерт и награждаване на културни дейци в Берковица отбелязаха 24 май.

Библиотека на открито отвори врати в градската градина на Благоевград.

Петдесет изявени културни дейци бяха отличени на официална церемония по повод 24 май в Бургас.  Мащабно празнично шествие премина през централните улици на града.

Човек без език, книжовност и дух не може да бъде човек, бе посланието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за празника.

Близо две хиляди ученици, учители, преподаватели и творци се включиха в празничното шествие във Велико Търново.

С шествие на  работещи в образователни и културни институции, и ученици започна във Враца празничния 24 май.

В Габрово стотици се включиха в празничното шествие за празника.

С шествие и концерт в община Генерал Тошево отбелязаха 24 май.

Знамена с образите на Кирил и Методий получиха деца, жители и гости на Исперих като подарък за празника.

Тържествена програма, шествие и много отличия белязаха празничния 24 май в Кърджали. Кметът на Кърджали отличи учители, специалисти и дейци на културата.

С връчване на ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието в Ловеч бе отбелязан 24 май.

С концерт, рецитал и награди за културни дейци отбелязаха празника в Монтана.

С тържествен парад и фолклорен концерт в Перник отбелязаха 24 май.

Плевен чества празника с многолюдно шествие и хорово изпълнение на „Върви, народе възродени!“.

Хиляди се включиха в празничното шествие в Пловдив по повод 24 май.

С празнично шествие, връчване на награди и концерт Разград отбеляза празника.

В Русе хиляди ученици и учители шестваха за 24 май.

В Самоков наградиха учители на годината в различни категории.

Свищов отбеляза 24 май с общоградско шествие и поднасяне на цветя.

С празнично шествие бе отбелязан 24 май в Силистра.

С празнично шествие на ученици в Сливен бе честван празника.

Писатели, учители, журналисти и дейци на културата бяха отличени с награди от Община Смолян.

Празнично шествие и драматизация на „Преспанските камбани“ по повод 24 май имаше в Стара Загора.

Празнично шествие имаше и в Търговище.

С празнично шествие, награждаване на заслужили ученици и концерт в Хасково честваха 24 май.

Хиляди се включиха в празничното шествие по случай празника в Шумен.

Ямбол отбелязаа 24 май с връчване на награди, хоров концерт и шествие с над 1200 участници.

Четете още

Избор на редактора