Над 735 млн. лева дава държавата за машини, софтуер, ВЕИ и киберсигурност

„Микро, малките и средни предприятия в страната могат да кандидатстват за усвояване на над 735 млн. лв. до края на годината по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Това съобщи на страницата си днес Министерството на иновациите и растежа. Сумите ще трябва да бъдат инвестирани в нови машини и софтуер, изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия до 1 MWh, в подобряването на информационната и киберсигурността и др.

Фирмите вече могат да подават проектите си по първата за България процедура от плана – „Технологична модернизация, която е с общ бюджет 260 млн. лв. и е насочена към производствените фирми за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустимо е и участието на компании, които се занимават със събиране,  обезвреждане или рециклиране на отпадъци, филмови и телевизионни студия, радиа, телевизии и информационни агенции, архитектурни, инженерни студия или дружества за научно-изследователска и развойна дейност.

Кандидатите могат да подават документи до 21 септември 2022 г. онлайн през системата ИСУН 2020. Всяка фирма може да получи по схемата от 35 000 лв. до 700 000 лв. за закупуване на апаратура, с която да създаде нови поточни линии и продукти. Очаква се парите да стигнат до 700 – 1 000 компании.

До края на лятото ще стартира и грантова схема за 30,6 млн. лв. за ИКТ решения, от която ще могат да се възползват над 3 000 фирми. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия.

В края на 2022 г. ще стартира и пилотна процедура от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” с бюджет 127 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват фирмите от икономически сектор  „Преработваща промишленост”.

Стартирането на тези търгове стана възможно, след като ЕК одобри Националния план за възстановяване и устойчивост на България и бившия вече кабинет подписа оперативните договорености по плана с Европейската комисия, което позволява средствата да бъдат преведени.

Четете още

Избор на редактора