Министрите на БСП напуснаха заседанието на кабинета заради Ф-16

Министрите на БСП отказаха да участват в дискусията за изтребителите Ф-16, проектът за сделка за които така и не беше одобрен от Министерския съвет. Вицепремиерът в оставка и лидер на социалистите Корнелия Нинова заяви:

„Този разговор и решение сега е вреден за България. В момента да се обсъжда, под каквато и да е форма, нов инвестиционен разход – в какъвто и да е размер, за нови осем Ф-16, за нас поне е абсолютно недопустимо. Затова напуснахме заседанието на Министерски съвет и няма да участваме повече в него“.

„Смятаме, че народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и да преведем България през кризата. И най-малко в този момент е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжие“, допълни още вицепремиерът.

Министрите на БСП напуснаха демонстративно заседанието, въпреки че беше ясно, че правителството без това не може да вземе никакво решение, а просто ще обсъди ситуацията.

„Проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите 8 многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен в рамките на настоящето правителство. Причината е, че по получената наскоро американска оферта от страна на Военновъздушните сили вчера са идентифицирани 32 линии, по които имат въпроси.“ Това коментираха от пресцентъра на министерството на отбраната.

„Това ще се наложи провеждането на допълнителни разговори“, обяви министърДрагомир Заков пред журналисти. Той се надявал, че проектът ще бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и следващ парламент.

„Забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция“, заяви още Заков. Той подчерта, че проектът, който вкарва Военновъздушните сили в ХХІ век, зависи от мнозинството в следващото Народно събрание.

Четете още

Избор на редактора