Министърът иска 2 оставки в МВР Стара Загора

Оставките на заместник-директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора и на началника на охранителна полиция в града  е поискал вътрешният министър Калин Стоянов след съвещание проведено днес в МВР. Поводът е случая с 58-годишният бивш борец Пламен Пенев, който почина след полицейско преследване и арест в Стара Загора.

Днес БНТ цитира заключение на съдебни медици, че причината за смъртта на Пенев е задушаване. На заседанието в министерството са присъствали директорите на областните дирекции на МВР в страната.

По време на заседанието са били отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание, уточняват от ведомството.

В този смисъл министър Калин Стоянов е разпоредил анализ на цялостната нормативна база, свързана с обученията и подготовката на полицаите. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол. От вътрешното министерство допълват, че е необходимо да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да се даде пример за човешко отношение.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички с полицейски служители да имат така наречените бодикамери.

Засилва се дейността на института по психология с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

Вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев са изразили мнение, че няма да се толерира непрофесионално отношение и ще има безкомпромисно отношение при липса на управленски контрол.

Четете още

Избор на редактора